Meddelare: Albertina Nilsson  År: 1912

Socken/stad: Skön  By/kvarter: Skönsmon

Jag hade tvättat kläder nere vid bäcken. Tog jag så till sist och tvättade mig själv både på händerna och i ansiktet. Dagen efter hade jag liksom blodstänk överallt, där vattnet träffat. Men det var inte ont. Emellertid sade en gumma, att jag "träffat ut för ont" i bäcken, och hon lärde mig botråd. - Jag skulle ta en sten ur bäcken, där jag "träffat ut för", en sten ur jorden och en ovanpå jorden. De stenarna skulle jag bränna och så släppa i vatten och sen tvätta mig med detta.

Sedan skulle jag slå ut vattnet baköver vänstra axeln i en korsväg och säga: "Här har du ditt! Låt mig nu få igen min hälsa!" Då jag gick därifrån skulle jag inte få se mig tillbaka. Sist skulle jag lägga stenarna tillbaka på deras platser och säga likadant. Jag gjorde så, och bra blev jag.

Ur Hammarstedtska arkivet. Nm: Sjukdomar V.